Milyen eljárásokkal pótolható a foghiány?

Főoldal > Milyen lehetőségek vanna a foghiány pótlására?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Milyen lehetőségek vanna a foghiány pótlására?


2021/04/04
Puskás Rékka

A hiányzó fog pótlása nem csupán esztétikai kérdés. Bár nyilván szépészeti szempontból is zavaró lehet egy hiányzó fog, különösen, ha frontfogról van szó, ami elöl helyezkedik el, valójában azért van szükség a mielőbbi fogpótlásra, hogy ne alakuljanak ki súlyosabb problémák. Lássuk hát, milyen lehetőségek vannak a fogpótlás terén!

Milyen fogpótló technikák vannak?

Fogászati korona

 

Az egyik fogászati eljárás a korona felhelyezése. Ez remek megoldás akkor is, ha részlegesen hiányzik egy fog, de akkor is jó döntés lehet, ha egy komplett hiányt kell betölteni. Ebben az esetben a két szomszédos fog lecsiszolásával egy háromtagú híd kerül a szájba, ami miatt a hiány szomszédságában álló fogak nem tudnak el vándorolni. 

Bár régen a koronához is fémet használtak, napjainkban a fémmentes fogpótlás sokkal nagyobb népszerűségnek örvend. Az új anyag egyáltalán nem üt el a fog természetes színétől, így akárhol helyezkedjen is el a hiány, a pótlást követően nem lehet majd megkülönböztetni a többi fogtól.

 

Fogászati implantátum

 

A fogászati implantáció a fogpótlásra irányuló eljárások között talán a leghatékonyabb. Lényege, hogy egy titán gyökér sebészeti úton kerül beültetésre az állcsontba, majd a gyógyulást követően erre a műgyökérre, vagy csapra kerül felhelyezésre maga a korona. Vannak rögzített, fix implantátumok és vannak olyanok is, amelyeket ki lehet venni. A teljes gyógyulást követően mind funkcionálisan, mind esztétikailag pont olyan lesz, mintha egy valódi fog lenne, hanem jobb. Ez az eljárás 97%-os siker rátát tudhat magáénak, ahol pedig nem volt sikeres a beültetés első körben, ott második körben már igen. Tehát összességében minden esetben eljön az a pont, amikor a csontállomány befogadja az implantátumot és a gyógyulást követően sem idegentest érzet, sem fájdalom nem jelentkezik.

 

Teljes, vagy részleges fogsor

 

Jelentősebb számú hiányzó fog esetén már nem egyesével, illetve nem híd-blokkokban van szükség a pótlásra, hanem komplett fogsorra. Ez lehet teljes, vagy egy részleges, ennek a fajta fogpótlásnak és több fajtája van. Egyes műfogsorok fixen rögzítettek, mások kivehetőek. Van, amelyiket ragasztani kell és van, amelyiket az implantátumhoz hasonló csavar tartja a helyén.
Belföld Budapest Hírek és érdekességek MagyarországLegfrissebb cikkek


3+1 tuti tipp hogyan erősítsd az immunrendszered
Rengeteg étrend-kiegészítő és termék létezik, amelyek azt állítják, hogy segítik az immunitás erősítését. De az egészséges immunrendszer támogatása bonyolultabb, mint a vitaminok, gyógynövények és ásványi anyagok gyártói csomagok keverékének tablettákba szedése. Az immunrendszer kényes egyensúlyban működik. A megfázástól az influenzán át a COVID-19-ig elég erősnek és kifinomultnak kell lennie ahhoz, hogy leküzdje a különféle betegségeket és fertőzéseket, de nem annyira erős, hogy szükségtelenül túlreagáljon autoimmun betegségek kialakulásához.
Így varázsolhatsz 4 lépésben karácsonyi hangulatot az irodába
A karácsony még nem holnap lesz, de ideje beütemeznünk a készülődést, főleg, hogyha azt a munkával össze kell hangolnunk. Az iroda kidíszítésével és hangulatosabbá tételével a munkatársak kedvét is felturbózhatjuk, mindenki sokkal jobb hangulatban fog hozzálátni a napi teendőihez, hogyha egy kellemesebb környezetben dolgozhat.
A Bakony rejtett kincse: Gyilkos-tó Magyarország szívében
Tudjátok, miért szeretjük mi annyira a Bakonyt? Mert nagyon különleges, és annyi, de annyi apró kis kincset rejt a hatalmas lombkoronái között. Gondoltuk így ősz kezdetén meg is osztjuk veletek az egyik legkülönlegesebb bakonyi kirándulóhelynek az ajánlóját: ha eddig nem tudtátok volna, Magyarországon még mindig van egy Gyilkos-tó, méghozzá a Bakonyban! Ezt mutatjuk most be nektek.
Hírek, újdonságok és érdekességek belföldről és a nagyvilágból

Naprakész információk a világ minden tájáról, Budapestről és belföldről, érdekességek és újdonságok, minden, ami érdekelhet.

A mi fővárosunk Budapest

Hírek és érdekességek Budapestről nemcsak Budapestieknek. Mi történik manapság a fővárosban? Mik a legfontosabb hírek és érdekességek Budapesten, amiről érdemes tudni? Itt minden fontos információt megtalálsz! Friss és ropogós híreket, valamint régi izgalmas, rejtélyes történeteket egyaránt olvashatsz az amic.hu blogon Budapestről!

Magyarország - Te csodás!

Csodás, történelmi, izgalmas látnivalók Európa egyik legszebb országában Magyarországon. Budapest, Szeged, Pécs, Miskolc, Debrecen, a Hortobágy, a Balaton környéke, a csodás Alföld, és még estig sorolhatnánk hazánk meseszép helyeit. Magyarország legszebb vidékeiről olvashatsz érdekességeket, ismertetőket. Fedezd fel velünk Magyarország legjobb éttermeit, szállodáit és tudj meg mindent mit és mikor érdemes csinálni MAgyarországon!

Itt minden van: Programlehetőségek Budapesten

Mit érdemes megnézni Budapesten? Mik a legjobb szezonális vagy állandó programlehetőségek Budapesten? Hova érdemes ellátogatni a pároddal, a családdal vagy a barátaiddal? Csodás, történelmi, izgalmas látnivalók Európa egyik legszebb fővárosában. Budai Várnegyed, Parlament, Városliget, Hősök tere, Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, és még sok más. Értesülj tőlünk a legfrissebb és a legizgalmasabb programlehetőségekről Budapesten!

Csak úgy egy kis kitekintő

Szeretjük Budapestet, és imádjuk hazánk többi szép helyét is, de néha azért eszünkbe jut másról is írni, ezt engedjétek meg nekünk! Érdekes cikkek, hírek, újdonságok és információk a nagyvilágból és Magyarországról. Naprakész információk, tippek, trükkök, ajánlások, hogy mindig naprakész lehess!