Fogaid legnagyobb ellensége: a lepedék

Főoldal > Így védd meg fogaidat a lepedéktől

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Így védd meg fogaidat a lepedéktől


2020/10/21
SzSz

A fogápolás a hétköznapok egyik legfontosabb higiéniai feladata. Habár bizonyára te is rendszeresen mosol fogat, és szép tisztának is tűnnek, valójában egy láthatatlan fenyegetés leselkedik rájuk és fogínyedre is. Ez a fenyegetés a lepedék.

Fogaid legnagyobb ellensége: a lepedék

A lepedék, vagy foglepedék egy ragadós, láthatatlan baktérium-lerakódás a fogakon, ami folyamatosan képződik a szánkban. Ez a lerakódás foltokat okozhat a fogakon, és számos ínyprobléma kiváltója is lehet.

A lepedéket nem igazán lehet megelőzni, ugyanis már 4-12 órával a fogmosás után újra képződni kezd a fogakon. Éppen ezért csak rendszeres fogápolással lehet védekezni ellene, ami napi kétszeri fogmosást jelent.A lepedék bizonyos fajtái akár fogszuvasodást is okozhatnak, míg mások ínybetegségekhez vezetnek. Mindkét lepedéktípus veszélyt jelent az ember szájának egészségére.

A piros, felduzzadt, vérző ínyek az ínybetegségek első jelei, és ha nem kezelik őket minél hamarabb, akkor a fogakat rögzítő szövetek is sérülhetnek, ami a fogak kihullását okozhatja.

 

Hogyan lehet megszabadulni a lepedéktől?

Habár a lepedéket egy fogorvos is el tudja távolítani, sokkal jobb megoldás házilag megelőzni, hogy problémákat okozhasson a szájban. Ne feledd, hogy a lepedék már akár 4 órával a fogmosás után is újraképződhet, ezért fontos, hogy észben tartsd az alábbiakat.

Először is ne felejts el fogselymet használni. A fogselymet a fogmosás előtt kell használni, mert segít megszabadulni a kórokozóktól és eltávolítani a fogak közé szorult ételmaradékokat. Ezt legalább naponta egyszer ajánlott végigcsinálni.

A fogselyem használata után jöhet a fogmosás. Ezt bárhogyan csinálhatod, ahogy neked kényelmes, persze ügyelve arra, hogy mindenütt alaposan megmosd fogaidat, kívül és belül, elől és hátul is. A rövid oda-vissza mozdulatok és a körkörös mosás is megfelelő technikák.

A fogszuvasodás ellen egy jó minőségű fogkrémmel védekezhetsz a leghatékonyabban. Használj magas fluoridtartalmú terméket!

Ne felejtsd el továbbá rendszeresen meglátogatni a fogorvosodat, legalább hat havonta egy alapos vizsgálatra, ha nincs semmilyen panaszod.

A lepedéket egy fogorvos is eltávolíthatja, aki speciális eszközökkel tisztítja meg a fogaidat a különféle lerakódásoktól egy fogkő eltávolítás keretében. Ha sok a lerakódás a fogaidon, akkor meglehet, hogy több tisztításra is szükség lesz. Ezt fogorvosoddal kell megbeszélned, hiszen nincs két egyforma eset.
 Legfrissebb cikkek


A legtökéletesebb idézetek esküvői meghívókra
Hamarosan itt van az esküvőszezon, és reméljük, még a koronavírus járvány sem tudja majd megállítani, éppen ezért összeszedtük a legtökéletesebb idézeteket, amik több, mint jól mutatnak majd a ti esküvői meghívótokon is.
Hírek, újdonságok és érdekességek belföldről és a nagyvilágból

Naprakész információk a világ minden tájáról, Budapestről és belföldről, érdekességek és újdonságok, minden, ami érdekelhet.

Hírek és érdekességek Budapestről

Mi történik manapság a fővárosban? Mik a legfontosabb hírek és érdekességek Budapesten, amiről érdemes tudni? Itt minden fontos információt megtalálsz!

Látnivalók Budapesten

Csodás, történelmi, izgalmas látnivalók Európa egyik legszebb fővárosában. Budai Várnegyed, Parlament, Városliget, Hősök tere, Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, és még sok más.

Programlehetőségek Budapesten

Mit érdemes megnézni Budapesten? Mik a legjobb szezonális vagy állandó programlehetőségek? Hova érdemes ellátogatni a pároddal, a családdal vagy a barátaiddal?

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek, újdonságok és információk a nagyvilágból és Magyarországról. Naprakész információk nap mint nap.