Számomra amolyan univerzális gyógyír ez a leves – egy nátha, influenza esetén, a fesztivál időszakot követően, vagy egy forró nyári délután egyaránt jól esik. Mivel nekem nagy kedvencem, gondoltam megosztom veletek is a receptet!
Hozzávalók
1.5 kg tyúk
4 közepes db sárgarépa
4 közepes db fehérrépa
1 közepes db zeller
1 közepes db karalábé
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
100 g kelkáposzta
1 közepes db zöldpaprika
1 közepes db paradicsom
bors ízlés szerint
2 csipet sáfrányos szeklice
só ízlés szerint
10 dkg csiperkegomba
10 dkg fehér spárga
10 dkg karfiol
20 dkg zöldborsó
1 csokor petrezselyem
50 g cérnametélt
5 l víz
Elkészítés
A tyúkot megmossuk, és annyi hideg vízzel tesszük fel, amennyi jócskán ellepi, fedő nélkül felforraljuk.
Közben megtisztítjuk a leveshez való zöldségeket (a zöldségeket nagyobb hasábokra vágjuk).
A leveszöldségeket hozzáadjuk, és takaréklángon, fedő nélkül addig főzzük, amíg a tyúk puha nem lesz.
Egy kisebb edénybe tesszük a felszeletelt gombát, spárgát, és a zöldborsóval együtt 1-2 merőkanál húslevet szűrünk rá, és fedő alatt megpároljuk.
A megfőtt tyúkot kiemeljük a levesből, a nagyobb csontokat és a bőrét eltávolítjuk, forró levest merünk rá, és melegen tartjuk.
A levesben főtt zöldségeket deszkára emeljük, vékony hasábokra vágjuk, a külön lábasban párolt zöldségekhez adjuk. (A kelkáposztát, hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot kidobjuk. A leves tetejéről leszedjük a zsírt.)
Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet.
Egy mély levesestálat forró vízzel kiöblítünk, azaz előmelegítjük, beletesszük a húsdarabokat, a tésztát, a zöldségeket, és rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, és azonnal tálaljuk.
Persze lehet, hogy nincs kedved a konyhában főzőcskézni, valami kényelmesebb megoldásra vágysz – íme egy házias étterem Budapest legjobbjai közül, ahol biztosra veheted, hogy tökéletes fogásokban lesz részed!