Az ebédszünet rendkívül fontos, bármilyen munkát is végzel!

Főoldal > Miért növeli a produktivitást az ebédszünet? – Ezért kéne rá elég időt fordítanod!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Miért növeli a produktivitást az ebédszünet? – Ezért kéne rá elég időt fordítanod!


2022/08/10
ZH

Ebédidőben eltávolodni az íróasztaltól egyre nagyobb nehézségnek tűnik. Úgy értem, ki tud szünetet tartani, amikor annyi határidő van, és ugyanolyan könnyen enni, miközben e-mailekre válaszol?

ebédszünet

Az ebédszünet hatása a munkára


A munka közbeni esztelen ételnyelés gyakori „indoklása” a következő:


"Túl elfoglalt vagyok."
– Be kell fejeznem egy jelentést.
– Túl sok dolgom van.
– Annyira le vagyok maradva.
– Ezt fel kell készítenem egy ma délutáni találkozóra.
"A postaládám nagyon megtelt."Hallottad már magadtól ezeket a kijelentéseket? Mindannyiunknak vannak ilyen kifogásai, amikor a nehéz munka közben úgy érezzük, nem tudunk mást tenni, csak folytatni a munkát, hisz nincs, aki megcsinálja helyettünk. Néhány érdekes kutatás azonban már foglalkozott a témával és azt kutatták, hogy miként hat az emberi produktivitásra a megfelelő ebédszünet betartása.

 

Hogyan legyünk produktívabbak?


Átlagosan a legtöbb munkahelyen 30 percnyi ebédszünetet kapunk, az emberek még emellett 28 százalékban továbbra is az íróasztaluk mellett étkezik és 33 százalék akár ki is hagyja az ebédet hetente egyszer vagy többször is! 10 százalék, aki dolgozik az ebédszünetben. 7 százaléka az embereknek átlagosan nem munkahelyi tevékenységekre fordítja, például telefonál, adminisztrációt vagy személyes ügyeket intéz, esetleg elvégzi a napi bevásárlást. Azonban ezeknek a százalékoknak a magas arányáért leginkább a vállalati kultúra a felelős, amely közre játszik ahhoz, hogy az alkalmazottak az íróasztaluknál ebédeljenek. Sok munkahelyen az, hogy valaki az íróasztalánál ül, fontos mutatója a munkája iránti elkötelezettségének.

De teljesen egyértelmű, hogy az így dolgozó emberek nem a legproduktívabbak. Nem a legkreatívabbak. Nem a legkommunikatívabbak. És hosszú távon a legjobb személyzet távozik. Ez egy nagyon rövid távú mutatója a produktív munkahelynek, összetéveszteni azzal, hogy nem ebédelünk, és minden jól megy.

 

 

Miért fontos tehát ebédszünetet tartani?

  • Töltsük fel agyunk kapacitását – ha időt adsz agyadnak a pihenésre és a feltöltődésre, nő a megküzdési képesség, csakúgy, mint az érzelmi intelligencia, döntéshozatali készség, memória és a fókusz.
  • Javítsuk a fizikai egészséget – ha kilépsz a munkából és táplálod a tested, javítod az emésztést, befolyásolod a vérnyomást és javítod az alvást.
  • Stresszkezelés – lehetetlen, hogy bárki a nap minden percében dolgozzon anélkül, hogy végül kiégne. A szünetek nagymértékben befolyásolják a munkahelyi és élethelyzeti stressz kezelésének képességét. Ha korai megbeszélésed van, vagy egyszerűen nem tudsz szembesülni az evéssel, mielőtt kirohansz az ajtón, akkor egy turmix a tökéletes reggeli társ. 
  • Növeld a délutáni energiaszinted – ha azt tapasztalod, hogy 14-15 óra között csökken az energiád, akkor az ebédszünet komoly változást hozhat abban, hogy hogyan érzed magad, és mennyi munkát végzel a délután folyamán.
  • Élvezet – minden harmadik ember, azt mondja, hogy az ebédszünet kellemesebbé teszi a napját. Ha a szakemberek élvezik a munkájukat, az boldogabb, termelékenyebb munkahelyhez vezet.

Tehát mindenképp megéri munka közben egy kis szünetet tartani, és a legjobb, ha ezt együtt teszitek a csapattal! Ugorjatok ki a sarki étkezdébe vagy a plázába, ha szélesebb választékra vágytok. A Mom Park étterem téren is bővelkedő kínálatban részesíthet titeket például!
ProgramlehetőségekLegfrissebb cikkek


Miért érdemes már tinédzser korban fogszabályoztatni?
A fogszabályozás már tinédzserkorban elkezdve nemcsak esztétikai előnyökkel jár, hanem hosszú távon megelőzheti az egészségügyi problémákat és támogathatja az általános egészséget is.
Céges programok, amelyek megváltoztathatják a csapatod dinamikáját
A csapatmunka kulcsfontosságú a sikerhez minden munkahelyen. Ahhoz, hogy egy csapat hatékonyan működjön, tagjainak jól kell együttműködniük, megbízniuk kell egymásban és közös célokért kell küzdeniük. A céges programok remek módja annak, hogy javítsuk a csapat dinamikáját és erősítsük a munkatársak közötti kapcsolatokat. Ebben a cikkben 5 ötletet mutatunk be olyan céges programokra, amelyek megváltoztathatják a csapatod dinamikáját.
7+1 ok, amiért megéri wellness szállodába szervezni a csapatépítőt!
A vállalati kultúra fejlődésének és a hatékony csapatmunkának egyik kulcsfontosságú eleme a csapatépítő rendezvények szervezése. Ezek az események lehetővé teszik a dolgozók számára, hogy kötetlenebb környezetben építsék kapcsolataikat, fejlesszék együttműködésüket és egyedi kihívásokat álljanak elő.
Hírek, újdonságok és érdekességek belföldről és a nagyvilágból

Naprakész információk a világ minden tájáról, Budapestről és belföldről, érdekességek és újdonságok, minden, ami érdekelhet.

A mi fővárosunk Budapest

Hírek és érdekességek Budapestről nemcsak Budapestieknek. Mi történik manapság a fővárosban? Mik a legfontosabb hírek és érdekességek Budapesten, amiről érdemes tudni? Itt minden fontos információt megtalálsz! Friss és ropogós híreket, valamint régi izgalmas, rejtélyes történeteket egyaránt olvashatsz az amic.hu blogon Budapestről!

Magyarország - Te csodás!

Csodás, történelmi, izgalmas látnivalók Európa egyik legszebb országában Magyarországon. Budapest, Szeged, Pécs, Miskolc, Debrecen, a Hortobágy, a Balaton környéke, a csodás Alföld, és még estig sorolhatnánk hazánk meseszép helyeit. Magyarország legszebb vidékeiről olvashatsz érdekességeket, ismertetőket. Fedezd fel velünk Magyarország legjobb éttermeit, szállodáit és tudj meg mindent mit és mikor érdemes csinálni MAgyarországon!

Itt minden van: Programlehetőségek Budapesten

Mit érdemes megnézni Budapesten? Mik a legjobb szezonális vagy állandó programlehetőségek Budapesten? Hova érdemes ellátogatni a pároddal, a családdal vagy a barátaiddal? Csodás, történelmi, izgalmas látnivalók Európa egyik legszebb fővárosában. Budai Várnegyed, Parlament, Városliget, Hősök tere, Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, és még sok más. Értesülj tőlünk a legfrissebb és a legizgalmasabb programlehetőségekről Budapesten!

Csak úgy egy kis kitekintő

Szeretjük Budapestet, és imádjuk hazánk többi szép helyét is, de néha azért eszünkbe jut másról is írni, ezt engedjétek meg nekünk! Érdekes cikkek, hírek, újdonságok és információk a nagyvilágból és Magyarországról. Naprakész információk, tippek, trükkök, ajánlások, hogy mindig naprakész lehess!