Gyilkos-tó Magyarországon. a Bakonyi gyilkos-tó, azaz a Hubertlaki-tó

Főoldal > A Bakony rejtett kincse: Gyilkos-tó Magyarország szívében

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Bakony rejtett kincse: Gyilkos-tó Magyarország szívében


2022/09/09

Tudjátok, miért szeretjük mi annyira a Bakonyt? Mert nagyon különleges, és annyi, de annyi apró kis kincset rejt a hatalmas lombkoronái között. Gondoltuk így ősz kezdetén meg is osztjuk veletek az egyik legkülönlegesebb bakonyi kirándulóhelynek az ajánlóját: ha eddig nem tudtátok volna, Magyarországon még mindig van egy Gyilkos-tó, méghozzá a Bakonyban! Ezt mutatjuk most be nektek.

Gyilkos-tó Magyarországon, a Bakonyban

Hubertlaki-tó- a Bakony Gyilkos-tava

A Bakonyban megbújó Hubertlaki-tó nem véletlenül kapta meg a magyar Gyilkos-tó elnevezést is, hiszen az Erdélyi Gyilkos-tóhoz hasonlóan vízének tükre meg-megtörik a tóból kiálló halott fák csonkjai miatt. Bár nem olyan nagy, de legalább a miénk, és őszintén megmondva ettől még inkább különlegesebb látványt nyújt azoknak, akik a Bakony lankái között rábukkannak erre a kincsre.  

 Hogyan keletkezett a Gyilkos-tó?

Hivatalos nevét a közeli Hubertlakról kapta, amely a környékbeli vadászatok kedvelt kiindulópontja volt egészen 1967-ig. Ekkor ugyanis olyan tragédia történt, ami egy életre rányomta a bélyegét a helyre: az Eszterházy grófok vadászkastélya egy szörnyű tűzvész martaléka lett. A régi szép időkre utaló nyomot azonban lehet találni: Szent Hubertus - a vadászok védőszentje - előtt tisztelgő emlékmű áll itt. Egyébkén a hazai Gyilkos-tó egy mesterségesen létrejött tó, amit a Hamuházi-séd felduzzasztásával alakították ki, a vizében pedig a patak vize által elárasztott égerfák csonkjai láthatóak. Az ország egyik legjobb őszi kirándulóhelye, de az év minden napján varázslatos látványt nyújt, és még pihenő- és tűzrakóhely is van itt. Külön kihelyezett padok várják a megfáradt, pihenni vágyó kirándulókat. Sőt a közeli Hubertlaki-forrásnál még kulacsainkat is újratölthetjük. Még egy nagyon jó szállás ajánlatunk is van a közeli Ajkán, a négycsillagos Kristály Hotelben: hotel Ajka.
 

 

Hogyan lehet megközelíteni a Gyilkos-tavat?

Biztosan téged is érdekel, hogy pontosan hogyan lehet rárelni erre a csodás helyre a Bakonyban barangolva. Gyakorlott és kezdő túrázóknak sem lesz nehéz dolga, mert turista jelzések segítik a tájékozódást. A túra egy a  Bakonybél-Pápa között futó úton, az Odvaskő pihenőtől 200 méterre található az Emil-rétről indul (ez körülbelül egy olyan 3.5 km-re van Bakonybéltől). Innen indulva a K+ jelzést kell követni, az út során is sok-sok szép helyet lehet látni: a Molnár-kút árok, völgyek, rétek, majd jön Hubertlak előtt egy elágazás, ahol balra kell haladni (ezt tábla is jelzi), majd egy 300 méteres szakasz után egy jelöletlen úton lehet elérni a csodás Hubertlaki tavat. Az egész túra 3 kilométer, a szintemelkedés sem nagyon jelentős: 100 méter, így nagyon kezdőknek, és gyerekeknek is ajánljuk, a táv még sportbabakocsival is teljesíthető.
 
Belföld Érdekességek Hírek és érdekességek Programlehetőségek TurizmusLegfrissebb cikkek


Instagram orvosoknak: milyen tartalmat készítsek?
Az Instagram továbbra is az egyik legnépszerűbb növekvő közösségi média platform. A videó- és fotómegosztó csatorna 2018-ban elérte az 1 milliárd havi aktív felhasználót. Ezek közül több mint 500 millióan még mindig napi szinten használják a platformot. 2013 óta az alkalmazás felhasználói bázisa tízszeresére nőtt. Akár hiszi, akár nem, funkciói és tartalmi trendjei révén az orvosok könnyen használhatják a betegekkel való elkötelezettség fokozására.
Jó otthonról dolgozni? - a home office előnyei és hátrányai
Önmagában az "otthoni iroda" kifejezés eléggé magától értetődő: a saját négy falad irodaként és munkahelyként funkcionál. A munkahely áthelyezhető például az otthoni íróasztalhoz, a helyi könyvtárba vagy a kedvenc kávézódba. Ez egy olyan munkamódszer, amely elsősorban az irodai dolgozóknak van fenntartva - hiszen ápolónő, építőmunkás, pénztáros természetesen nem viheti haza a munkáját. Az otthoni munkavégzés valószínűleg sok alkalmazott számára álomnak tűnik, ami nem csoda, hisz számtalan előnnyel jár. 
Így legyen egységes és csalogató Instagram profilja az éttermednek
Nem titok, hogy az Instagram óriási hatással volt az élelmiszer- és italipar működésére – egész létesítményeket terveznek az éttermi közösségimédia-marketing stratégiájuk köré, a falak díszítésétől a tányérokig, amelyeken az ételeket szolgálják fel. És jó okkal: működik. Például az Egyesült Államokban a fogyasztók 60 százaléka azt állítja, hogy az online fotók befolyásolják étkezési döntéseiket, ez hazánkban sincs másképp, így nagyon fontos, hogy élénk Instagram jelenlétünk legyen, amely megörökíti az éttermed csodás ételeit és azt az elragadó élményt, amire ügyfeleid számíthatnak.
Hírek, újdonságok és érdekességek belföldről és a nagyvilágból

Naprakész információk a világ minden tájáról, Budapestről és belföldről, érdekességek és újdonságok, minden, ami érdekelhet.

A mi fővárosunk Budapest

Hírek és érdekességek Budapestről nemcsak Budapestieknek. Mi történik manapság a fővárosban? Mik a legfontosabb hírek és érdekességek Budapesten, amiről érdemes tudni? Itt minden fontos információt megtalálsz! Friss és ropogós híreket, valamint régi izgalmas, rejtélyes történeteket egyaránt olvashatsz az amic.hu blogon Budapestről!

Magyarország - Te csodás!

Csodás, történelmi, izgalmas látnivalók Európa egyik legszebb országában Magyarországon. Budapest, Szeged, Pécs, Miskolc, Debrecen, a Hortobágy, a Balaton környéke, a csodás Alföld, és még estig sorolhatnánk hazánk meseszép helyeit. Magyarország legszebb vidékeiről olvashatsz érdekességeket, ismertetőket. Fedezd fel velünk Magyarország legjobb éttermeit, szállodáit és tudj meg mindent mit és mikor érdemes csinálni MAgyarországon!

Itt minden van: Programlehetőségek Budapesten

Mit érdemes megnézni Budapesten? Mik a legjobb szezonális vagy állandó programlehetőségek Budapesten? Hova érdemes ellátogatni a pároddal, a családdal vagy a barátaiddal? Csodás, történelmi, izgalmas látnivalók Európa egyik legszebb fővárosában. Budai Várnegyed, Parlament, Városliget, Hősök tere, Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, és még sok más. Értesülj tőlünk a legfrissebb és a legizgalmasabb programlehetőségekről Budapesten!

Csak úgy egy kis kitekintő

Szeretjük Budapestet, és imádjuk hazánk többi szép helyét is, de néha azért eszünkbe jut másról is írni, ezt engedjétek meg nekünk! Érdekes cikkek, hírek, újdonságok és információk a nagyvilágból és Magyarországról. Naprakész információk, tippek, trükkök, ajánlások, hogy mindig naprakész lehess!