Jó dolog az otthoni munkavégzés? - utána jártunk a home office előnyeinek és hátrányainak egyaránt, így te is megtudod, milyen a home office

Főoldal > Jó otthonról dolgozni? - a home office előnyei és hátrányai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Jó otthonról dolgozni? - a home office előnyei és hátrányai


2023/03/13
NA

Önmagában az "otthoni iroda" kifejezés eléggé magától értetődő: a saját négy falad irodaként és munkahelyként funkcionál. A munkahely áthelyezhető például az otthoni íróasztalhoz, a helyi könyvtárba vagy a kedvenc kávézódba. Ez egy olyan munkamódszer, amely elsősorban az irodai dolgozóknak van fenntartva - hiszen ápolónő, építőmunkás, pénztáros természetesen nem viheti haza a munkáját. Az otthoni munkavégzés valószínűleg sok alkalmazott számára álomnak tűnik, ami nem csoda, hisz számtalan előnnyel jár. 

Otthoni munkavégzés előnyei

A home office előnyei

 

1. Megnövekedett produktivitás

A kollégák néha elvonják a figyelmedet, és észreveszed, hogy romlik a koncentrációd is a munkát illetően, hisz érdekel, amiről beszélnek. Ezt elkerülheted az otthoni irodádban. Sokkal jobb munkahelyi légkört teremthetsz a produktivitást illetően. Tökéletes nyugalommal és csenddel, kedvenc zenéddel a füledben vagy tárva-nyitott ablakkal. Különösen a nyitott terű irodáknak van néhány hátránya, amelyek hatással vannak a produktivitásra, kivéve, ha olyan irodában dolgozol, ahol el vannak választva egymástól, sőt, ha még az egyre divatosabb hangszigetelt térelválasztó fal is van a munkahelyeden, akkor nincs ok az aggodalomra. A Simo Group ilyen térelválasztókat is gyárt nagy szakértelemmel és precizitással. 

 

2. Időt és pénzt takarítasz meg

A munkavállaló értékes időt takaríthat meg minden otthoni irodai napon, attól függően, hogy hogyan utazik a munkahelyére és onnan haza. Az otthoni irodai napok a pénztárcában is pozitívan érezhetőek. Minél kevesebb a megtett távolság, annál alacsonyabbak az autóval és tömegközlekedéssel való mobilitás költségei. 
Az otthoni munka azonban azt is jelenti, hogy hajlamos az ember nem elhagyni az otthonát. A napi 10 000 lépés az nagyon nehezen lehet teljesíteni így, persze, erre is vannak megfelelő trükkök, amik segíthetnek.  

3. Akkor dolgozol, amikor neked megfelel

Egyesek szívesebben kezdenek egy órával korábban, hogy többet hozzanak ki a napból délután, mások inkább az esti órákban dolgoznak, vagy hosszabb ebédszünetet tartsanak. Ha nincsenek találkozók vagy megbeszélések, ezt nagyszerűen meg lehet valósítani az otthoni irodában végzett munkával. Ez lehetővé teszi a munka és a magánélet nagyszerű egyensúlyának elérését, mivel sokkal rugalmasabb, mint a rögzített munkaidővel.  

 

4. Úgy öltözhetsz fel, ahogy akarsz

– Mit veszek fel ma? - Ez a kérdés a múlté. A home office-ban úgy öltözhetsz, ahogy akarsz, legyen az egy csinosabb ruha vagy inkább kényelmes melegítő. 

 

A home office hátrányai

Minden éremnek két oldala van – ahogy az otthoni munkának is. Az alábbiakban az otthoni iroda hátrányait tárgyaljuk.

 

1. Az önfegyelem kötelező!

Még ha a produktivitás gyakran magasabb is, még mindig sok zavaró tényező leselkedik otthon: mosd ki a ruhákat, mosogass el és nézd meg kedvenc sorozatod egyik epizódját, aztán ideje visszatérni a munkához – ilyen és hasonló gondolataid lehetnek a home office alatt. Ezért elengedhetetlen a magas fokú önfegyelem, hogy akkor is igazán el tudd látni a feladataidat, ha nincs főnök a látókörödben. Hiszen az otthoni irodában végzett munka a bizalomra épül, ami azt jelenti, hogy a főnököd bízik abban, hogy valóban képes leszel a szükséges órákat ledolgozni.

 

2. A munka és a magánélet szétválasztása

Amikor a munka és az élet egyesül a helyiségekben, nagy a kockázata annak, hogy a két terület egyértelmű szétválasztása megszűnik. Este „csak rövid ideig átfutom az emaileket”, vagy vacsora után egy-két órával gyorsan csatold azokat még a kollegáidnak, gyakran szokássá válik.  

 

3.A társaság hiánya

Bármilyen bosszantóak is a kollégák néha, végül mi, emberek szeretünk társaságban lenni, és aki a legtöbbet, vagy akár kizárólag home office-ban dolgozik, az is hiányolja a kollégák közötti kellemes beszélgetéseket, a közös szüneteket. Emellett jó kommunikációs eszközöknek is rendelkezésre kell állniuk a munkáltató részéről, hogy a munkatársak közötti kommunikáció, feladatok elosztása az otthoni irodában is zökkenőmentesen működjön, és ne végződjön véget nem érő email beszélgetésekkel. 

 

4. Nyomás és túlóra

A home office még sok cégnél nincs kiépítve. A dolgozók gyakran nyomás alatt vannak, hogy különösen elkerüljék el a semmittevés előítéletét. Ez gyakran fizetetlen túlórákat és további stresszt eredményez.

 

A home office jó vagy rossz?

Azt, hogy egy home office jó vagy rossz, nem lehet általánosságban megmondani. Az otthoni munka ne legyen se túl szigorú, se túl laza a munka és a magánélet optimális egyensúlyának megteremtése érdekében. Így kihasználhatod az előnyöket és kiküszöbölheted a hátrányokat. Ezen kívül rengeteg tipp és eszköz található arra vonatkozóan, hogyan lehet még jobbá, eredményesebbé és sikeresebbé tenni az otthoni irodában végzett munkát.
ÉrdekességekLegfrissebb cikkek


5 fogászati kezelés, amitől olyan mosolyod lesz, mint a sztároknak!
Szeretnél olyan ragyogó mosolyt, mint a sztároknak? Fedezd fel az öt legnépszerűbb fogászati kezelést, amelyek segítenek elérni az álommosolyt és növelik önbizalmadat!
Hamburger esküvőkön? Igen vagy nem? Itt a szakszerű válasz!
Az esküvők világa az utóbbi években jelentős változásokon ment keresztül. A hagyományos, klasszikus esküvői menük mellett egyre többen választanak formabontó, kreatív megoldásokat, hogy a nagy nap valóban különleges és emlékezetes legyen. Ebben a cikkben a hamburger mint esküvői menü kerül górcső alá: előnyeit és hátrányait vizsgáljuk meg.
5 sztár, akiknek a fogászati implantáció miatt gyönyörű a mosolya!
A fogászati implantáció nemcsak a hétköznapi emberek, hanem számos híresség számára is tökéletes megoldást nyújtott, hogy visszanyerjék gyönyörű mosolyukat.
Hírek, újdonságok és érdekességek belföldről és a nagyvilágból

Naprakész információk a világ minden tájáról, Budapestről és belföldről, érdekességek és újdonságok, minden, ami érdekelhet.

A mi fővárosunk Budapest

Hírek és érdekességek Budapestről nemcsak Budapestieknek. Mi történik manapság a fővárosban? Mik a legfontosabb hírek és érdekességek Budapesten, amiről érdemes tudni? Itt minden fontos információt megtalálsz! Friss és ropogós híreket, valamint régi izgalmas, rejtélyes történeteket egyaránt olvashatsz az amic.hu blogon Budapestről!

Magyarország - Te csodás!

Csodás, történelmi, izgalmas látnivalók Európa egyik legszebb országában Magyarországon. Budapest, Szeged, Pécs, Miskolc, Debrecen, a Hortobágy, a Balaton környéke, a csodás Alföld, és még estig sorolhatnánk hazánk meseszép helyeit. Magyarország legszebb vidékeiről olvashatsz érdekességeket, ismertetőket. Fedezd fel velünk Magyarország legjobb éttermeit, szállodáit és tudj meg mindent mit és mikor érdemes csinálni MAgyarországon!

Itt minden van: Programlehetőségek Budapesten

Mit érdemes megnézni Budapesten? Mik a legjobb szezonális vagy állandó programlehetőségek Budapesten? Hova érdemes ellátogatni a pároddal, a családdal vagy a barátaiddal? Csodás, történelmi, izgalmas látnivalók Európa egyik legszebb fővárosában. Budai Várnegyed, Parlament, Városliget, Hősök tere, Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, és még sok más. Értesülj tőlünk a legfrissebb és a legizgalmasabb programlehetőségekről Budapesten!

Csak úgy egy kis kitekintő

Szeretjük Budapestet, és imádjuk hazánk többi szép helyét is, de néha azért eszünkbe jut másról is írni, ezt engedjétek meg nekünk! Érdekes cikkek, hírek, újdonságok és információk a nagyvilágból és Magyarországról. Naprakész információk, tippek, trükkök, ajánlások, hogy mindig naprakész lehess!