Ez a növény megelőzi a fogszuvasodást: már évezredekkel ezelőtt tudták

Főoldal > Ez a növény megakadályozta a fogszuvasodást már évezredekkel ezelőtt

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ez a növény megakadályozta a fogszuvasodást már évezredekkel ezelőtt


2020/10/14
SzSz

Őseink meglehetősen találékonyak voltak egykoron, ami a fogak ápolását illeti, hiszen olyan növényeket és eszközöket használtak, amelyekre ma nem is gondolnánk.

Ez a növény megelőzi a fogszuvasodást: már évezredekkel ezelőtt tudták

Míg a mentás fogkrém napjainkban igen gyakori, az ókori embereknek kreatívnak kellett lenniük, amikor fogaikat tisztán kellett tartani. Egyes civilizációk dörzsölték fogaikat különböző összetevőkkel. Például égett tojáshéjat és ökör patát használtak fogaik súrolására. De mások természetes, gyógynövényes megoldáshoz fordultak, hogy egészségesek legyenek fogaik. Ez azonban nem a menta, amire elsőre gondolnál, hanem a rizspalka nevezetű gyomnövény.


A vadászó-gyűjtögető étrendről a termélesre való áttérés

Kiderült, hogy a korai embereknek nem kellett a fogszuvasodással küzdeniük a hússal teli, vadászó-gyűjtögető étrendjük miatt. Csak a gazdálkodás megjelenéséig és egy sokkal gabonaalapúbb étrend bevezetéséig vált komoly kérdéssé a fogszuvasodás.A poszt-mezőgazdaság egyik területén, az ókori Szudánban azonban a fogszuvasodás problémája nem létezett. Egy kutatócsoport felderítette az Al Khiday 2 temetőjét, amely temetkezési hely nagyjából i.e. 2000-re nyúlik vissza. Felfedezték, hogy az ott eltemetett maradványok kevesebb mint egy százaléka mutatta a fogszuvasodás jeleit.

További kutatások után a kutatók felfedezték, hogy a temetőben sokan rabul ejtették a rizspalka növényét, egy gyomot, amely még mindig elterjedten növekszik a területen. És ez valóban minden szempontból gyom - ha ez a fenyegetés bekerül a kertjébe, nagyon szívós és nehéz kiirtani. A száj egészsége érdekében azonban ennek a növénynek az elfogyasztása és emésztése drasztikusan csökkenti a baktériumok szaporodását a szájban, korlátozva a fogszuvasodást.

Noha lehetetlen pontosan tudni, hogy vajon a rizspalka az egyetlen oka annak, hogy ezek az ókori emberek megúszták a fájdalmas üregeket és egyéb szájüregi egészségügyi problémákat, de valószínűleg nagy szerepet játszott ebben.

Ez a növény nem túl finom és nagyon csípős szaga van, de a tudósok úgy vélik, hogy ennek a növénynek a gumóit gyakran általános gyógyászati ​​célokra fogyasztották. 

 

Mit tehetünk manapság? 

Ugyan ez a növény ma is létezik, és hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, az étrendünk már nagyban megváltozott azóta, hiszen több cukrot és feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, mint őseink. Éppen emiatt elengedhetetlen az, hogy ne látogassuk meg fogorvosunkat legalább évente két alakalommal, hogy fogainkat egészségesen tarthassuk és elkerüljük a fogszuvasodást. Ha fájdalommentes fogászatot keres, sokkal szívesebben fog fogorvosához járni, aki segít az egészséges fogak fenntartásában!Legfrissebb cikkek


A legtökéletesebb idézetek esküvői meghívókra
Hamarosan itt van az esküvőszezon, és reméljük, még a koronavírus járvány sem tudja majd megállítani, éppen ezért összeszedtük a legtökéletesebb idézeteket, amik több, mint jól mutatnak majd a ti esküvői meghívótokon is.
Hírek, újdonságok és érdekességek belföldről és a nagyvilágból

Naprakész információk a világ minden tájáról, Budapestről és belföldről, érdekességek és újdonságok, minden, ami érdekelhet.

Hírek és érdekességek Budapestről

Mi történik manapság a fővárosban? Mik a legfontosabb hírek és érdekességek Budapesten, amiről érdemes tudni? Itt minden fontos információt megtalálsz!

Látnivalók Budapesten

Csodás, történelmi, izgalmas látnivalók Európa egyik legszebb fővárosában. Budai Várnegyed, Parlament, Városliget, Hősök tere, Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, és még sok más.

Programlehetőségek Budapesten

Mit érdemes megnézni Budapesten? Mik a legjobb szezonális vagy állandó programlehetőségek? Hova érdemes ellátogatni a pároddal, a családdal vagy a barátaiddal?

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek, újdonságok és információk a nagyvilágból és Magyarországról. Naprakész információk nap mint nap.