Ezek voltak a legősibb fogászati trükkök

Főoldal > A modern fogászat ősei

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A modern fogászat ősei


2022/02/19
SFV

Odáig, hogy eljussunk napjaink modern fogászatáig – ahol már a fogak javítása, pótlása szinte láthatatlanul megoldható – bizony hosszú és göröngyös út vezetett. Mostani cikkünkben a legrégebbi fogászati találmányokat mutatjuk be Nektek.

Ősi fogászat

Az első műfogsor


Ma úgy tudjuk, hogy az első műfogsort az időszámításunk előtti 3. évezredben készítették. Ennek a leletére Mexikó területén bukkantak rá a régészek, és azt állapították meg, hogy az elkopott vagy elromlott fogakat régen párducfogakkal próbálták pótolni. Nem csoda hát, ha fogatlanul is vérbeli fenevadnak érezhették magukat!


Az első fogászati hidak


Elsőként a világon az etruszkok foglalkoztak komolyabb fogászati dolgokkal. Fogaikat aranyhuzallal vagy pánttal igyekeztek rögzíteni, sőt, az első fogászati hidak is az ők népcsoportjukhoz köthetők. Zseniálisak, nem?
Valljuk be, azért a mai fogászati hidak már fényévekkel meghaladják ezeket. Ha úgy gondolod, számodra is a fogászati híd a megfelelő fogpótlási eljárás, keresd fel a Móricz Dental fogászatát, ahol a legmodernebb eszközökkel segítenek orvosolni a problémád!


Az első fogászati műszerek


Az első fogászati műszerek igencsak hasonlatosak voltak a varrógéphez, vagy a rokkához. Hogy hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a régi fogászati műszereket lábbal kellett hajtani.


Fogászat a középkorban


A középkorban a fogászat mindennek volt mondható, csak éppen sterilnek nem. Nem elég, hogy ekkoriban a foghúzást a borbélyok végezték, de ráadásul nem is igen tiszta környezetben, hanem vásárokban, egy pódium tetején.


Fogfájás az ókorban


Az ókorban, ha valakinek fájt a foga, úgy gondolták, hogy ez amiatt van, mert megtámadták azt a férgek. Az élősködők ellen az emberek szegekkel és békanyállal igyekeztek „ápolni” fogaikat.
 
ÉrdekességekLegfrissebb cikkek


A 2024-es év legtrendibb esküvői színei és kombinációik
Az esküvők terén folyamatosan változnak a trendek, és minden évben új színek és stílusok kerülnek előtérbe. Az esküvői színek kiválasztása az egyik legfontosabb döntés a nagy nap megtervezésében, hiszen ezek meghatározzák az egész esemény hangulatát és atmoszféráját. 2024-ben néhány különleges és lenyűgöző szín hódít az esküvői divatban, amelyek között megtalálhatók a klasszikus árnyalatok és az új, merész kombinációk is.
5 édes ötlet epres szülinapi torták díszítéséhez
Mitől lehetne édesebb egy születésnapi torta, ha nem a finom és édes eperrel tesszük még édesebbé? Az epres tortában az a jó, hogy a gyerekek és a felnőttek is szeretik, egy ilyen ízű tortával szinte sose lőhetünk mellé. De hogyan díszítsük fel? Mutatunk néhány nagyon édes ötletet!
Megható esküvői fogadalmak, amik tökéletesen illenek a Nagy Napra
Fogadom, hogy…. na de mit? íme néhány nagyon megható és szép esküvői fogadalom ötlet, amit akár te is felhasználhatsz a Nagy Napon!
Hírek, újdonságok és érdekességek belföldről és a nagyvilágból

Naprakész információk a világ minden tájáról, Budapestről és belföldről, érdekességek és újdonságok, minden, ami érdekelhet.

A mi fővárosunk Budapest

Hírek és érdekességek Budapestről nemcsak Budapestieknek. Mi történik manapság a fővárosban? Mik a legfontosabb hírek és érdekességek Budapesten, amiről érdemes tudni? Itt minden fontos információt megtalálsz! Friss és ropogós híreket, valamint régi izgalmas, rejtélyes történeteket egyaránt olvashatsz az amic.hu blogon Budapestről!

Magyarország - Te csodás!

Csodás, történelmi, izgalmas látnivalók Európa egyik legszebb országában Magyarországon. Budapest, Szeged, Pécs, Miskolc, Debrecen, a Hortobágy, a Balaton környéke, a csodás Alföld, és még estig sorolhatnánk hazánk meseszép helyeit. Magyarország legszebb vidékeiről olvashatsz érdekességeket, ismertetőket. Fedezd fel velünk Magyarország legjobb éttermeit, szállodáit és tudj meg mindent mit és mikor érdemes csinálni MAgyarországon!

Itt minden van: Programlehetőségek Budapesten

Mit érdemes megnézni Budapesten? Mik a legjobb szezonális vagy állandó programlehetőségek Budapesten? Hova érdemes ellátogatni a pároddal, a családdal vagy a barátaiddal? Csodás, történelmi, izgalmas látnivalók Európa egyik legszebb fővárosában. Budai Várnegyed, Parlament, Városliget, Hősök tere, Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, és még sok más. Értesülj tőlünk a legfrissebb és a legizgalmasabb programlehetőségekről Budapesten!

Csak úgy egy kis kitekintő

Szeretjük Budapestet, és imádjuk hazánk többi szép helyét is, de néha azért eszünkbe jut másról is írni, ezt engedjétek meg nekünk! Érdekes cikkek, hírek, újdonságok és információk a nagyvilágból és Magyarországról. Naprakész információk, tippek, trükkök, ajánlások, hogy mindig naprakész lehess!