Aranyszabályok: éttermi etikett

Főoldal > Az éttermi etikett aranyszabályai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az éttermi etikett aranyszabályai


2022/04/29
SFV

Előttetek áll egy születésnap, vagy éppen egy randi, és étterembe készültök, Te pedig félsz, hogy valamit rosszul csinálsz majd? Segítünk, hogy biztos lehess magadban és tudd, mindent a lehető legillendőbben teszel!

Éttermi etikett

No.1. Asztalfoglalás


Egy férfi és egy nő találkozója esetén a férfi lép be elsőként az étterembe, majd jelzi, ha van asztalfoglalás. Ezt követően az erre kijelölt személyzet, vagy egy pincér vezetésével foglalják el a vendégek a helyüket. Ideális esetben elsőként a kísérő személy indul el az asztalhoz, majd a hölgy, a sort pedig a férfi zárja. Ha nincs kísérő személyzet, vagy foglalt asztal, akkor a hölgy választ helyet.


No.2. Udvariasság a hölggyel szemben


A hölgyet a helye elfoglalásában a férfi, vagy a pincér segíti. Ugyanígy ők segítik le a kabátját is.
No.3. Nincs táska a földön


Egy étteremben egy nő soha nem teheti a táskáját a földre. Amennyiben nem talál neki helyet, a pincértől kérhet segítséget, aki egy széket ad neki, amelyre leteheti azt.


No.4. Ki rendeljen?


Az éttermi rendelés az etikett szerint a férfi feladata, ez alól azonban kivételt képezhetnek azon esetek, amikor a hölgy munkájából, vagy származásából kifolyólag jobban ismeri az étterem kínálatát, vagy ha ezt kifejezetten kéri.


No.5. Borfogyasztás


Amennyiben vörösbort fogyasztunk, mindig töröljük meg előtte és utána is a szánkat, hogy az ne lehessen borfoltos. Ilyenkor fontos, hogy mindig a száránál vagy a talpánál fogjuk meg, semmiképp sem a kehely résznél! A pohár kialakításánál ugyanis az volt a cél, hogy kezeinkkel ne melegítsük fel a benne lévő nedűt.


No.6. Damaszt szalvéta


Vannak éttermek, ahol damaszt szalvétát kapunk, melyet az ölünkbe kell teríteni. Ezt úgy érdemes csinálnunk, hogy félbe hajtjuk a szalvétát, majd a nyitott végével magunk felé, a zárt végével pedig a térdünkhöz közelebb esően az ölünkbe terítjük. Ez azért is praktikus így, mert észrevétlenül meg tudjuk emelni a szalvéta felső részét és leszórni a morzsákat.


Most, hogy tisztában vagy némileg az etikettel, semmi akadálya, hogy Budapest jó éttermei közül válogass!
 
Budapest Érdekességek ProgramlehetőségekLegfrissebb cikkek


Hagyományőrzés az esküvőn
Az esküvő bizony nem csak addig tart, míg a boldogító igen elhangzik, de ott van bizony még a lagzi estéje is, ami telis-tele van mindenféle hagyományokkal. Lássuk, mik ezek!
Az éttermi etikett aranyszabályai
Előttetek áll egy születésnap, vagy éppen egy randi, és étterembe készültök, Te pedig félsz, hogy valamit rosszul csinálsz majd? Segítünk, hogy biztos lehess magadban és tudd, mindent a lehető legillendőbben teszel!
Viszket a bőröd? Vesd be ezt a 3 szuper praktikát, és egy csapásra elmúlik!
A viszkető bőrkellemetlen és frusztráló lehet, de valószínűleg senkinek sem kell bemutatni ezt a tünetet. Szerencsére számos természetes és otthoni gyógymód segíthet enyhülésben. Kutatások szerint alvási nehézségeket, depressziót vagy szorongást is előidézhet a tartósan fenn álló viszketés, ezért fontos mi hamarabb kezelni! Rovarcsípések, az allergiák, a stressz és a bőrbetegségek, például az ekcéma és a pikkelysömör is okozhatja a kellemetlen tünetet. Mutatunk néhány remek praktikát ellene!
Hírek, újdonságok és érdekességek belföldről és a nagyvilágból

Naprakész információk a világ minden tájáról, Budapestről és belföldről, érdekességek és újdonságok, minden, ami érdekelhet.

A mi fővárosunk Budapest

Hírek és érdekességek Budapestről nemcsak Budapestieknek. Mi történik manapság a fővárosban? Mik a legfontosabb hírek és érdekességek Budapesten, amiről érdemes tudni? Itt minden fontos információt megtalálsz! Friss és ropogós híreket, valamint régi izgalmas, rejtélyes történetek egyaránt ollvashatsz az amic.hu blogon!

Magyarország- te csodás

Csodás, történelmi, izgalmas látnivalók Európa egyik legszebb országában. Budapest, Szeged, Pécs, Miskolc, Debrecen, a Hortobágy, a Balaton környéke, a csodás Alföld, és még estig sorolhatnánk hazánk meseszép helyeit. Ezekről olvashatsz érdekességeket.

Itt minden van: Programlehetőségek Budapesten

Mit érdemes megnézni Budapesten? Mik a legjobb szezonális vagy állandó programlehetőségek? Hova érdemes ellátogatni a pároddal, a családdal vagy a barátaiddal? Csodás, történelmi, izgalmas látnivalók Európa egyik legszebb fővárosában. Budai Várnegyed, Parlament, Városliget, Hősök tere, Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, és még sok más.

Csak úgy egy kis kitekintő

Szeretjük Budapestet, és imádjuk hazánk többi szép helyét is, de néha azért eszünkbe jut másról is írni, ezt engedjétek meg nekünk! Érdekes cikkek, hírek, újdonságok és információk a nagyvilágból és Magyarországról. Naprakész információk, tippek, trükkök, ajánlások.