A cukor megváltoztatja a száj savasságát és baktréiumait
A szájban található két pusztító baktériumtípus a Streptococcus mutans és a Streptococcus sobrinus. Ez valószínűleg, ha nem vagy orvos nem mond túl sokat. Azonban mindkét típusú baktérium cukorral táplálkozik és plakkot, azaz lepedéket képez, amelytől egy rutin látogatás során a fogorvosok tisztítják meg a fogaid. Ha ez a plakk megmarad a fogaidon, és nem mosod le kefével, akkor végül savassá válik, és a fogak zománcának kárára. A cukor nem csak a lepedéket, de a rossz baktériumokat is vonzza. Van egyáltalán jó baktérium? Egy biztos, hogy a zománcozó savak kialakulásával együtt a cukor vonzza az apró baktériumokat, amelyek ínygyulladást és ínybetegséget okoznak. Ezek a betegségek miatt az ínyed elválhat a fogaidtól, és megsemmisítheti a fogakat tartó védőszöveteket. Most már át gondoltad a cukor bevitelét? Hát még nincs vége…
Milyen hatásai vannak a cukros üdítőknek
A cukros italok ivása még pusztítóbb hatással lehet a fogakra, mint a cukros ételek fogyasztása? A válasz, Igen! A cukorbevitel mellett sok olyan italnak, mint a szódának is, megvan a maga savassága, amely káros a fogakra, a cukor által létrehozott savakkal együtt. A 2014-ben közzétett finn tanulmány szerint napi egy vagy két cukorral édesített ital ivása 31 % -kal megnöveli a fogakban kialakuló üregek kockázatát. Elrettentően hangzik ugye? A magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmazó italok különösen károsak. Ez az édesítő anyag, amely sok szóda- és cukorral édesített italban megtalálható, a szádat toxinokba rakja, és ragacsos réteget hoz létre az egész szádon. A baktériumok tenyésztik ezt a réteget, savakat és üregeket okoznak.
Cukros ételek és italok, amelyek akát a teljes fogbeütetésig vezethetnek
Olyan sok ételben és italban van cukor, amelyet fogyasztunk, hogy túlnyomórészt úgy tűnik, hogy megtaláltad a módját a felesleges cukortól való megszabadulásra az étrendedből. A legkárosabb verzióval, a feldolgozott vagy kifinomult cukorral kezdve, mint például a cukorka, fagylalt, burgonya chips, előrecsomagolt snack és szóda. Ezek helyett érdemesebb meg próbálni több olyan ételt enni, amely magas rost- és fehérjetartalmú, mint dió, sajt és leveles zöldek az erős fogak előmozdítása érdekében. Ezenkívül a zöldségek, például a sárgarépa és a zeller még jobbak a fogaid számára, mivel természetesen eltávolítják a plakkot és a baktériumokat a fogak felületéről. Rengeteg vizet fogyasztva az étkezés közben és után elősegíti a nyáltermelést, és megtisztítja a száját a baktériumoktól és az élelmiszer -részecskéktől. Te milyen sűrűn eszel zöldséget?
Milyen hatást gyakorolnak a fogakra a szilárd cukrok?
A cukor több ételben van, mint amennyiről tudjuk, hogy megtalálható benne. Vannak természetes cukorforrások, például gyümölcsök, zöldségek és méz, de a cukrot is ilyen, illetve olyan gyakori harapnivalókat fogyasztása, mint a chips és a sütemények. A nagy mennyiségű fehér feldolgozott cukrot tartalmazó ételek különösen károsak, mivel ezek az ételek ragacsos maradékot hagynak fogaidon, amely túl erős ahhoz, hogy a nyál elmossa. A maradék eltávolításának egyetlen módja a fogmosás, a fogselyem, a szájmosás és a fogtisztítás. Miközben az összes cukorfogyasztás során mérséklést érdemes gyakorolnod, a magas cukortartalmú élelmiszerek gyakori snack -je csökkenti a fogakon elhelyezkedő savak oldódó hatásait. Ez a fogszuvasodást okozza. Így ha nem figyelsz oda a cukros ételekre könnyen elfajulhatnak a dolgok.