5 dolog, amit eddig nem tudtál a bölcsességfogadról

Főoldal > 5 dolog, amit eddig nem tudtál a bölcsességfogadról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 dolog, amit eddig nem tudtál a bölcsességfogadról


2020/08/27
Puskás Rékka

A bölcsességfog szó hallatán a legtöbb embernek nem valami pozitív dolog jut eszébe, sokkal inkább az, hogy (már, ha kinő) gyakran rosszul nő, a többi fogra is hatással van, eltávolítása pedig egy többnapos és fájdalmas procedúra. De vajon mi az eredeti rendeltetése? Tényleg olyan hihetetlenül kínzó az eltávolítása? Ebből a cikkből kiderül!

Érdekességek a bölcsességfogról

#1. Régen szükséged volt rá

 

Az ember, olyan formában, ahogyan ma gondolunk rá, egy meglehetősen új verzió. A civilizáció, a városiasodás, a tűz használata, ezáltal a főtt és sült ételek fogyasztása mind-mind hozzájárultak ahhoz, ahogyan ma kinézünk, felépülünk. Azonban akkor, amikor még csak próbálgattunk a társadalom talajára lépni, nem volt ritka a nyers, vagy majdnem nyers hús fogyasztása, akkor még szükségünk volt a nyolcadik fogra, hogy elég alaposan meg legyenek rágva a falatok. Aztán az ember fejlődött, átalakult: a koponya nagyobb lett, hogy helyet adjon a nagyobb agynak, az állkapocs pedig összébb ment, így azonban nem maradt elegendő hely a bölcsességfognak. 

#2. Nem is biztos, hogy kinő

 

Talán örömmel olvasod, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a bölcsességfogad ki is nő. A röntgenképeken valószínűleg látszik, de sok embernél sosem eresztett gyökeret, így sosem nőtt ki.

 

#3. Miért bölcsesség fog?

 

A neve onnan ered, hogy a többi csontfoggal ellentétben ez, már ha kinő, akkor általában 15 és 30 éves kor között szokott (persze vannak kivételek). És bár 15 évesen még mindenki igencsak messze van a bölcsességtől, a húszas éveiben azért már a legtöbb embert összeszed némi tudást, tapasztalatot. Vagyis, mire kinő ez a fog, te is kezdesz kikupálódni.

 

#4. Ez romlik legkönnyebben

 

Mivel nagyon hátul van, nehezen elérhető, sokkal nehezebb alaposan tisztítani, sőt, könnyen lehet, hogy van olyan része, amelyet el sem érsz. Ráadásul, mivel kevés a hely a 4×8 fognak a szádban, igencsak összepréselődnek, és minél közelebb vannak egymáshoz a fogak, annál valószínűbb a fogszuvasodás. Ha a bölcsességfogad elkezd fájni, akkor tulajdonképpen még betömetni sem igazán érdemes, mert csak elódázod az elkerülhetetlent.

 

#5. A bölcsességfog húzás nem a legdurvább fájdalom, ami életedben érni fog

 

Ha foghúzásról van szó, sokaknak XVIII. századi fogók jutnak eszébe, pedig a modern orvostudomány már szerencsére nem itt tart. A bölcsességfog húzás nem olyan durva, kibírhatatlan élmény, mint azt a legtöbben mesélik. Ugyanakkor szerencsésebb helyzetben, mikor a bölcsességfogadat eltávolítják, még nem volt sosem foghúzásod, így nincs viszonyítási alapod, és nagyon durvának éled meg. 

 

A valóság azonban az, hogy az egészből semmit nem érzel a szuriknak köszönhetően, vagy az éber altatás miatt. Persze, amikor elmúlik az érzéstelenítő, akkor úgy 2 napig érzed, kerülnöd kell mindent, ami tejes, hogy ne gyulladjon be, sőt, akár még kék folt is megjelenhet az arcodon. De az igazság az, hogy egy afta, ami 5-6 napig is kínozhat, sokkal rosszabb élmény.
ÉrdekességekLegfrissebb cikkek


A legjobb évfordulós ajándékötletek, amik a párodnak is tetszeni fognak
Évfordulótok lesz és teljesen kétségbe vagy esve, hogy mit adj életed párjának? Mindene meg van, de ennek ellenére szeretnéd meglepni valami igazán különlegessel, amiben örömét leli majd? Mutatunk néhány nagyon szuper ötletet, aminek bárki örülne! 
Így szervezz üzleti rendezvényt sikeresen!
Üzleti rendezvényt szeretnél szervezni, esetleg már neki is láttál, de érzed, nem egyszerű, fentakadtál egy ponton? Üzleti rendezvényt szervezni valóban nem könnyű. Egyszerre rengeteg dologra kell figyelni, megannyi dolgot irányítani, menedzselni sok-sok feladatot. Mire kell legjobban figyelni? Mutatunk pár tippet, ha ezekre figyelsz, akkor nem lehet nagy gond!
Hírek, újdonságok és érdekességek belföldről és a nagyvilágból

Naprakész információk a világ minden tájáról, Budapestről és belföldről, érdekességek és újdonságok, minden, ami érdekelhet.

Hírek és érdekességek Budapestről

Mi történik manapság a fővárosban? Mik a legfontosabb hírek és érdekességek Budapesten, amiről érdemes tudni? Itt minden fontos információt megtalálsz!

Látnivalók Budapesten

Csodás, történelmi, izgalmas látnivalók Európa egyik legszebb fővárosában. Budai Várnegyed, Parlament, Városliget, Hősök tere, Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, és még sok más.

Programlehetőségek Budapesten

Mit érdemes megnézni Budapesten? Mik a legjobb szezonális vagy állandó programlehetőségek? Hova érdemes ellátogatni a pároddal, a családdal vagy a barátaiddal?

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek, újdonságok és információk a nagyvilágból és Magyarországról. Naprakész információk nap mint nap.